Opublikowany przez: Kasia.Sza 2017-11-03 18:49:37
Autor zdjęcia/źródło: Pixabay, Książki kucharskie dla dzieci
Na początek „Pięć sprytnych kun” autorstwa Justyny Bednarek. To zabawne perypetie tytułowych zwierzaków, które postanowiły otworzyć restaurację w lesie. Jak jednak temu podołać, skoro głównym motorem ich działania są figle i psoty? Oprócz ciekawej fabuły, książka zawiera proste, rymowane przepisy do samodzielnego wykorzystania przez dziecko.
Wspaniałym prowadzeniem w kuchenny żywioł może stać się pozycja „Twarożek Białej Damy i inne dania prosto z bajki” Beaty Biały i Ewy Olejnik. To propozycja zarówno dla niejadków, jak i łakomczuchów – dowiecie się z niej jak przygotować Pierniczki Baby Jagi, Kopytka Konika Garbuska, Kanapki Jasia i Małgosi, Racuchy Siedmiu Krasnoludków czy Pieczone Banany Szecherezady. Przez książkę przewija się korowód bajkowych postaci, które poznajemy w niecodziennych aranżacjach.
Ciekawą pozycję przygotowała dla Was Ania Starmach, znana dzieciom z programu Master Chef Junior. Jej przepisy w książce pt. „Pyszności” wzbogacone są o ciekawe tricki np. jak za pomocą balonów zrobić miseczki z czekolady, jak sprawdzić świeżość jajka i szybko obrać mango. Podaje też mnóstwo pomysłów na wspólne gotowanie.
Z kolei „Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej” (Dagmar von Cramm) przypadnie do gustu nie tylko fanom serii o owocowej ulicy. Kulinarne akcje mają tutaj miejsce we wszystkich porach roku i nie dotyczą wyłącznie samego gotowania. Z lektury dzieci dowiedzą się jak założyć przydomowy warzywnik, z czego można latem zrobić przetwory, jakie potrawy rozgrzeją nas w zimowe wieczory, a także jak zbierać grzyby i używać egzotycznych przypraw.
Idąc nieco bardziej w stronę kulinarnych przepisów, zaproponujmy dzieciom wspólne przygotowywanie słodkości – a to przecież maluchy lubią najbardziej. Pomoże nam w tym Zofia Różycka i jej „Alfabet ciast”. Tutaj na każdą literkę znajdziecie przepis na coś słodkiego – do wykonania samodzielnie raczej przez starsze dzieci lub dorosłych, oczywiście z pomocą najmłodszych!
W książce „Dzieci gotują – kurs gotowania dla dzieci” autorstwa Katarzyny Zioła-Zemczak, milusińscy znajdą nie tylko mnóstwo ciekawych przepisów, ale także praktycznych informacji wprowadzających ich w tajemnice zawodu kucharza, dowiedzą się do czego służą poszczególne narzędzia kuchenne, nauczą odmierzać składniki czy właściwie zachować się przy stole.
„Piramida w kuchni, czyli dzieci zdrowo gotują” Joanny Gorzelińskiej, Wydawnictwa Wilga to pozycja, która oprócz łatwych i oryginalnych formą przepisów, zapoda dzieciom porządną dawkę wiedzy na temat zdrowego jedzenia. Wyjaśni czym jest kaloria i jakie są jej rodzaje, czym się różni slow food od fast food, dlaczego słodyczy nie powinno się jeść zbyt często, a także czym jest piramida żywieniowa.
Na koniec coś dla chłopców, w końcu podobno najlepszymi szefami kuchni są właśnie mężczyźni. René Goscinny wspólnie ze zwariowanym Mikołajkiem, zaproponuje Wam przepisy od razu praktycznie przeliczone na liczbę kolegów – świetna zachęta do samodzielnego przygotowania menu np. na przyjęcie urodzinowe. W „Przepisach Mikołajka” znajdują się propozycje na francuskie, proste dania ze składników do kupienia także w polskich realiach. Książka oczywiście zawiera wiele śmiesznych, rysowanych historyjek.
Nie ograniczajmy więc pierwszych prób dziecięcego gotowania do aptekarskiego odmierzania składników, pokierujmy naturalnymi chęciami dzieci do eksperymentowania – a u naszego boku wyrośnie przyszły Master Chef!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.